Het proces: hoe onze producten hun rotsachtige uiterlijk krijgen

Onze tafels en bloempotten lijken wel uit een massief rotsblok gebeiteld, maar hoe krijgen ze nu hun unieke look? In deze blog leg ik uit waarvan onze producten gemaakt worden en wat de vele voordelen zijn.

 

Traditioneel zijn plantenpotten gemaakt van materialen zoals terracotta, beton of plastic. Wij wilden echter iets ontwikkelen dat een meer rustieke en rotsachtige look heeft, en dat bovendien milieuvriendelijker was dan deze materialen. In onze zoektocht stootten we op natuurlijke hydraulische kalk.

 

Wist je dat modern cement nog maar 200 jaar bestaat? Voordien gebruikte men hydraulische kalk als bindmiddel in plaats van cement. Het waren de Romeinen die deze ontdekking maakten. Het Panteon en het Colloseum zijn bekende voorbeelden die met hydraulische kalk zijn gebouwd. Het feit dat ze er na duizenden jaren nog steeds staan is het beste bewijs van de superioriteit van hydraulische kalk. 

 

Natuurlijke hydraulische kalk heeft een meer authentieke uitstraling dan cement die naadloos aansluit bij zowel een moderne als traditionele tuin of interieur. Het heeft een betere dampdoorlatendheid en ademend vermogen, krimpt niet en is elastischer dan cement en is milieuvriendelijker omdat het bij een lagere temperatuur geproduceerd wordt én bovendien CO2 uit de lucht opneemt tijdens het uitharden. Hierdoor vervangen we tot 60% van de cement door NHL. Waarom vervangen we niet 100%?  We voegen nog een deel cement toe voor een vlottere uitharding en  voor  wat extra compressie sterkte. Verder versterken we onze bloempotten en tafels nog met glasvezel en roestvaste staaldraad om zo tot het robuuste en weersbestendige resultaat te komen dat we vandaag kunnen aanbieden.

 

De NHL en cement zijn het bindmiddel, maar wat zit er verder nog allemaal in onze producten? Zonder teveel te verklappen (sommigen zouden heel graag ons product kopiëren) kan ik zeggen dat we een lichtgewicht mineraal toevoegen dat een erg groot volume heeft in verhouding tot zijn gewicht, wat onze producten relatief lichtgewicht maakt in vergelijking met beton. Verder voegen we organische materialen toe die zorgen voor de typische putjes en groeven in het eindproduct. Al onze toevoegingen zijn van natuurlijke oorsprong en onschadelijk voor mens en dier.

 

Onze potten worden niet gebakken zoals bij klei, maar moeten net zo lang mogelijk koel en vochtig blijven. Tijdens deze periode vind er een kristallisatie plaats. Het is hierdoor dat onze producten uiteindelijk zo hard als een rots worden. Dit is het hydraulische aspect van de uitharding (wat wil zeggen uitharding door toevoeging van water). Naast een hydraulisch aspect heeft natuurlijke hydraulische kalk ook een lucht hardende component. Dat wil zeggen dat de vrije kalk deeltjes zich binden met CO2 uit de lucht en zo verder uitharden. Dit is een langzaam proces dat maanden of zelfs jaren kan verder gaan. Jouw bloempot of tafel blijft dus nog lange tijd sterker en sterker worden.

Tijdens ons proces bewerken we alles met de hand om de unieke textuur van elk stuk tevoorschijn te toveren. Hierdoor zijn geen twee stuks ooit helemaal hetzelfde en heb je een hand gemaakt en eerlijk product. Een duurzaam alternatief voor massa productie.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.